Középerős növekedésű, felfelé törő hajtásrendszerű, bőtermő fajta. Kifejlett magassága elérheti a 1,6- 1,8 métert. Korai érésű, június végétől elhúzódva érik, sokáig szedhető. Termése nagy, vagy középnagy méretű, gömb alakú, hamvas, élénk kék, savanykás, egyedi zamatokkal
Az áfonya számos vitamint (legnagyobb mennyiségben C- és K-vitamint), ásványi anyagot, antioxidánst és rostot tartalmaz, emiatt az egyik legegészségesebb gyümölcs. Hozzájárul csontjaink egészségéhez, vérnyomáscsökkentő hatású, segít a szív-és érrendszeri-, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésében.
Felhasználása: frissen, aszalva, fagyasztva, lekvárnak, szószoknak, süteményekbe, húsok mellé stb.
Félárnyékos helyre ültessük, jó víz- és levegőgazdálkodású, savanyú pH-értékű talajba. Öntermékeny, de több fajtával együtt ültetve növelhető a terméshozam.
|