Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Légtisztító növények

Légtisztító növények

Először 1980-ban kezdtek el foglalkozni különböző növények felkutatásával, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő megtisztítására. A NASA több szobanövényt is megvizsgált, a vizsgálatokat annak tükrében végezték, hogy a növények milyen mértékben képesek csökkenteni három vegyület légköri koncentrációját, egyáltalán képesek e erre?

A kutatások akkor pozitívan végződtek és a napjainkban folyó kutatások azóta is folyamatosan megerősítik a 80-as években kapott eredményeket. Bizonyos növények tehát a szén-dioxid megkötése és oxigén előállítása mellett képesek kiszűrni a légkörben található, legtöbbször mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, például a formaldehidet, a triklóretilént és a benzolt.

Dracéna (Dracaena marginata)

A vékony levelű sárkányfa könnyű kezelése és dekoratív megjelenése miatt igen kedvelt növény. Világos fényes helyen érzi igazán jól magát, de árnyékosabb körülmények között, vagy irodában is szépen fejlődik. A szoba levegőjéből képes kiszűrni a formaldehidet és a benzolt.

 

Csíkos csokrosinda (Chlorophytum comosum)

Gyorsan fejlődő mutatós szobanövény, mely hosszúkás, fehéren sávos leveleivel és folyamatosan fejlődő indáival díszít. Mostoha körülmények között is jól fejlődik, a szárazságot és az árnyékosabb helyet is elviseli. Hatékonyan kiszűri a levegőből a formaldehidet és a xylént.

 

Anyósnyelv (Sansevieria)

Szívós, könnyen tartható szobanövény, mely bárki számára sikerélményt hozhat a növénytartásban. Jól tűri a száraz levegőt, a huzatot, a szárazságot és kevésbé fényes helyeken is szépen fejlődik. A túlöntözést nem tűri. A kutatások eredményei szerint nagy mennyiségű formaldehidet és nitrogén-oxidot képes megkötni.

 

Szobafutóka (Epipremum / Scindapsus aureum)

Könnyen tartható, gyorsan növekedő szobanövény, mely jól viseli a mostoha körülményeket is. Levelei szív alakúak, bőrszerűek sárgás-tarkák. Fényigényes, de tűző napot nem kedveli. Kedveli a meleget, közepesen tápanyag- és vízigényes. Nagyon hatékony a formaldehid, a benzol és a xylén megkötésében.

 

Gyompálma (Chamaedora elegans)

Mexikóból származó, könnyen tartható pálmafaj. Különösebb igényei nincsenek, szobai körülmények között is igen jól érzi magát, a tűző naptól érdemes óvni, mert levelei kifakulhatnak. Hatékonyan kiszűri a levegőből a formaldehidet és a xylént.

Keresés